voeding

 

Rauwe voeding is de laatste jaren een trend. Helaas een hele gevaarlijke. 

Voorstanders beweren dat hun hond er gezonder op is, de vacht meer glanst en de ontlasting beter is. Helaas is er niet een onderzoek dat wetenschappelijk bewijst dat rauwe voeding ook daadwerkelijk gezondheidsvoordelen oplevert.

Er zijn echter wel genoeg wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat er gevaren zitten aan rauwe voeding. Op de eerste plek uiteraard de bacteriën. Honden zijn gedomesticeerd wat betekent dat zij een ander spijsverteringsstelsel hebben dan wolven. Ze kunnen ernstig ziek worden van de kiemen in rauw voedsel en ook mensen ziek maken door met de snuit je aan te raken of te likken. Zeker bij pups is dit een risico; de zogenaamde YOPI's (Young, Old, Pregnant and Immunodeficient) hebben een grotere kans om ernstig ziek te raken.

Daarnaast zijn veel rauw voeders niet compleet, waardoor zij een gebrek of overmaat aan mineralen of hormonen hebben. Het voer bestaat uit botten en organen. In september 2018 is er nog een televisieuitzending geweest waarin hondenvoedingsspecialist Ronald Corbee zijn zorgen uitte vanwege het grote gehalte aan T4 (schildklierhormoon) in bekende merken rauw vlees. Honden werden hier ernstig ziek van.

Dan is er nog het risico op botdelen in de voeding. Deze kunnen vast komen te zitten in de darmen of zelfs voor een perforatie zorgen. Een ontzettend gevaarlijke situatie.

Als laatste vormt je dier een gevaar voor anderen door het uitscheiden van bacteriën. Dat is zelfs zo ernstig dat veel grotere dierenziekenhuizen je hond niet of alleen onder strikte maatregelen opnemen wanneer hij ziek is.

Al met al vind ik de opkomst van rauw vlees voeding gevaarlijk en ook niet echt te verklaren. Het lijkt samen te hangen met de anti vaccinatie trend.

Gelukkig zijn er ook heel veel goede brokvoedingen op de markt. Je pup krijgt bij ons een speciale puppyvoeding, die je langzaamaan kan vermengen met de brok die je uiteindelijk zelf wil gaan geven.

Onze honden krijgen bijna geen snoepjes, alleen bij training. Honden zijn minder gevoelig voor leptine, wat een signaalstofje is dat je vol zit. Als gevolg blijven honden dus gewoon door eten, ook als ze geen honger meer hebben. Ze worden daarom snel te dik, wat funest is voor de gewrichten en gezondheid. Onze honden krijgen gewoon hun brokjes en bedelen verder nooit. Wat ze niet kennen vragen ze ook niet om. 

Soms krijgen ze iets lekkers, bijvoorbeeld vlees wat over is van het diner. Dit krijgen ze dan bij hun avondeten door de brokjes heen.

Een aantal goede hondenbrokken zijn: Acana en Orijen. Ziwipeak is luchtgedroogd vlees en is goed om als beloningsnoepje te gebruiken.

(Omdat de fabrikanten de samenstellingen regelmatig wijzigen, kan dit advies ook veranderen).

Wij raden aan om tot 6 maanden leeftijd de puppybrok te gebruiken die wij in het nest voeren, Pro Plan Dog Puppy Medium Breed Kip.

Hierna kan langzaamaan overgestapt worden op een eigen brok naar keuze.

 

Bronnen: 

BARF or not to BARF, dr Esther Hagen-Plantinga, dierenarts en specialist dierenvoeding via https://www.mcvoordieren.nl/userfiles/4/file/Barflezing.pdf

Standpunt rauw vleesvoeding voor hond en kat, Corbee R, Nijsse R, Hagen-Plantinga E, Overgaauw P. Allen in dienst bij de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht via https://www.diergeneeskunde.nl/media/filebank/3caa752e68eb406a9629f58338a8b113/2015-standpunt-rauwvleesvoeding-tvd.pdf