vachtverzorging

De Australian Labradoodle heeft een prachtige maar dikke vacht. Het is belangrijk om deze vacht goed te onderhouden, omdat deze kan gaan klitten en kan vervilten. Vervilting kan leiden tot huidirritatie en zelfs ontstoken huidwonden.

Wij beginnen al rond de 6 weken met de vachtverzorging. De pup heeft dan nog een hele makkelijke klitvrije vacht. Het borstelen doet dus geen pijn en is een aandachtsmomentje voor de pup. Het is verstandig als u dit thuis voortzet door de pup eenmaal per week te borstelen. Wij leren de honden aan op hun zij te liggen tijdens het borstelen. Dit vergemakkelijkt het borstelen voor ons en is voor de hond een stuk prettiger. Wanneer uw pup op 8 weken leeftijd met u mee naar huis mag, zal ik u leren hoe u dit voortzet. 

Vanaf ongeveer 5 maanden leeftijd kunt u overstappen op de groene Activet borstel. Tussen de 8 en 13 maanden komt uw pup in de vachtwissel. De puppyvacht laat dan los en gaat vastzitten aan de volwassen vacht. Als gevolg hiervan krijgt uw pup veel klitten. Tijdens deze fase raden wij het aan om de hond twee keer per week te borstelen en de eerste knipbeurt te doen. Vanaf ongeveer 13 maanden leeftijd is de hond uit de vachtwissel en heeft zijn volwassen zachte vacht gekregen. Als u twee maal per week borstelt, zorgt u ervoor dat zijn vacht in goede conditie blijft.

U kunt uw doodle een maal per twee maanden wassen. Vaker raad ik af, omdat dit de huid kan beschadigen.

Het is belangrijk dat u de vachtverzorging goed bij houdt! Met name het eerste jaar kost dit veel tijd (een maal per week ongeveer een uur). Wanneer uw hond eenmaal een volwassen vacht heeft, kost het u afhankelijk van de grootte van uw hond een maal per twee weken ongeveer een uur.