GEZONDHEID IN ONZE LIJNEN

De ALAEU is een vooraanstaande rasvereniging met zeer strikte gezondheidsregels. Op veel ziektes wordt al streng gescreend. Omdat het echter om levende dieren gaat, blijven de foklijnen altijd in beweging. Het is onmogelijk om als rasvereniging alles weg te vangen in de fokregels.

Daarom is het van belang dat er door de fokker goed wordt gekeken naar welke combinaties er worden gemaakt tussen reuen en teven, juist ook op het gebied van ziektes of aandoeningen die niet zijn vastgelegd in de fokregels. Ook zijn er ziektes waar nog niet op gescreend kan worden, omdat er geen testen zijn. De enige manier om die ziektes dan te voorkomen is door met goede kennis van genetica kritisch naar de foklijnen te kijken. Iets waar ik extra aandacht aan besteed.

Zo komen er in onze lijnen geen Addison lijders voor,  fokken wij (voedings)allergie ontwijkend en komen er in onze lijnen geen gewrichtsproblemen voor. Ik doe hier mijn uiterste best voor en beoordeel ik eventuele nieuwe lijnen grondig alvorens ermee te fokken.

 

Met mijn opleiding betekent het daarnaast dat er ten allen tijde een dierenarts aanwezig is bij moeder en pups. Dit begint al tijdens de dekking en loopt door tot het moment dat u uw pup ophaalt. Ik weet wanneer een partus (bevalling) afwijkend is, wanneer ik mij zorgen moet maken om het gedrag van een pup of wanneer zijn slijmvliezen wat droog zijn. Jonge honden zijn volop in ontwikkeling. Juist in deze periode is het van groot belang om ze met regelmaat na te kijken en te controleren dat zij gezond opgroeien. Hoe groeien de tandjes, hoe is de stand van de gewrichten, groeien de fontanellen netjes dicht? Dit betekent dat uw pup de best mogelijke zorg krijgt. Deze kennis voer ik ook door in de voeding die moeder en pups krijgen. Hier kunt u meer over lezen onder het kopje ‘Voeding’.

U kunt er dan ook op vertrouwen dat alle keuzes die ik maak gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek en mijn medische kennis.