socialisatie

Mijn hoofddoel is om lieve, topgezonde en mooie honden te fokken die aan uw leven voor de komende 15 jaar iets prachtigs mogen toevoegen. Ik doe er dan ook alles aan om de pups de best mogelijke start te geven. Socialisatie is uiteraard belangrijk. Maar wat mensen soms niet realiseren is hoe belangrijk rust voor de pups en moeder is. De pups worden bij ons geboren in de serre. Dit is een vertrouwde en fijne plek voor onze honden. Onze serre zit aan de woonkamer en keuken en heeft glazen muren. Dit betekent dat ik wanneer ik niet bij moeder en pups in de serre ben toch altijd zicht op ze heb. Uiteraard sta ik 24/7 paraat om te helpen met verzorgen, voeden en schoonmaken indien moeder dit nodig heeft, maar meestal weet moeder dit heel goed zelf. De eerste weken draaien vooral om rust en groei. Van de 3e tot de 16e dag na de geboorte passen wij het Bio Sensor Programma toe. Deze dagen omvatten de periode van de snelste neurologische groei en ontwikkeling. In het Bio Sensor Programma doen wij kleine handelingen met de pup om deze stimulatie te optimaliseren. Deze handelingen bestaan onder andere uit het kietelen onder de pootjes met een wattenstaafje en het vasthouden van de pup in bepaalde houdingen (zie de afbeelding). Deze oefeningen leiden ertoe dat de hond later beter met stress om kan gaan en een stabielere hond wordt.

De eerste vier weken ontvangen wij geen bezoek. Rust, reinheid en regelmaat is dan het credo. Wanneer de pups wat ouder zijn, begint voorzichtig de socialisatie. Met allerlei zaken waar ze in hun leven mee te maken gaan krijgen maken ze kennis. Hierbij valt ook te denken aan borstelen en nageltjes knippen. Na 4 weken mogen de pups in de ren in de tuin en begint de zindelijkheidstraining. Dit is ook het moment waarop wij bezoek gaan ontvangen om de pups te socialiseren met verschillende mensen. Na 6 weken leeftijd nemen wij ze er mee op uit, in de fietskar of de bolderkar. Wij lopen een rondje door de stad, nemen de bus, bezoeken het treinstation, maken een ritje met de auto en gaan een paar uurtjes naar een verzorgingstehuis of kinderklas. Ook begin ik volop met dierenarts handelingen en starten we met lopen aan de lijn. 

 

Omdat ik het heel belangrijk vind dat de honden na de beste start bij ons, ook de beste start bij hun nieuwe baasjes mogen gaan maken, heb ik zelf een puppyboek geschreven die elke pup mee krijgt. Hierin staat alle informatie die je nodig hebt voor de training en opvoeding in het eerste levensjaar van je hond. Ook ben ik natuurlijk altijd bereikbaar voor vragen, of het nu gaat over opvoeding of bijvoorbeeld voor een second opinion op Diergeneeskundig vlak.