frequently asked questions

 

Kunnen wij bij jullie een allergietest doen?

Omdat wij ook Paddy in huis hebben, is een allergietest bij ons helaas niet mogelijk.

 

Castreren jullie de pups al voor 8 weken leeftijd?

Nee, dit doen wij zeker niet. Zie hiervoor de pagina ‘Pupinfo – Castratie’.

 

Maakt het uit of ik een reu of een teef krijg?

Nee. Bij sommige rassen (zoals bijvoorbeeld de Rottweiler) zitten grotere karakterverschillen tussen reuen en teven. Bij de Australian Labradoodle is dit niet zo. Zowel reutjes als teefjes zijn lieve honden die graag met iedereen spelen. 

Wanneer u al een hond heeft, zeker van een ander ras, maakt het geslacht wel uit. Het beste is om twee honden van verschillende geslachten bij elkaar te houden (dus als u al een teefje heeft, neemt u er het beste een reutje bij).

 

Mag ik zelf een pup uitkiezen of wijzen jullie pups toe?

Wij wijzen pups toe. Dit doen wij omdat wij de pups van heel dichtbij volgen, en hen door en door kennen. Op basis van de informatie die u verstrekt in het aanmeldformulier, het kennismakingsgesprek, het puppybezoek, en een onafhankelijke karaktertest bij de pup maken wij een match. Wanneer u met de pups komt knuffelen, kan dit een vertekend beeld geven. Het kan zo zijn dat een erg drukke pup net heel de ochtend gerend heeft en nu heel rustig is. Of dat een pup even zijn dolle 5 minuten heeft, terwijl wij weten dat hij altijd heel kalm is. Het bezoek blijft altijd een momentopname, terwijl wij de hele film zien. Als er meerdere pups een match zouden zijn, houden wij natuurlijk rekening met uw voorkeur voor een reutje of teefje, maar dit is niet doorslaggevend.

 

Is een Australian Labradoodle goed met kinderen? 

Ja, het zijn echte kindervrienden. Het is echter wel belangrijk u te realiseren dat kinderen andersom niet altijd even goed om kunnen gaan met honden. Kinderen kunnen soms wat te ruw spelen met de pup, aan de staart trekken of te veel aandacht vragen en de hond niet met rust laten. Een pup heeft veel rust en regelmaat nodig, eigenlijk net zoals een baby. Het is belangrijk dat ze dit dan ook voldoende krijgen, en dat is helaas niet altijd haalbaar in een gezin met kleine kinderen. 

 

Ik werk parttime, kan ik dan een Australian Labradoodle nemen?

De ALD is graag veel bij de baas. Het is een echte gezelschapshond. Ze zijn dan ook niet graag alleen. Af en toe een paar uurtjes lukt wel, maar meerdere malen per week een aantal uur alleen is geen goed idee. Werkt u, en kan uw hond niet mee naar uw werk, dan is een uitlaatservice of een dagopvang een oplossing. 

 

Hoeveel beweging hebben ze nodig?

Eigenlijk heeft elke hond veel beweging nodig, met wat uitzonderingen daargelaten. Ontzettend veel van de gedragsproblemen die ik zie in de praktijk ontstaan simpelweg door te weinig beweging. Een hond moet zijn energie kwijt kunnen, en zoekt anders afleiding in huis (zoals de nieuwe schoenen van de baas of het behang op de muur). De grootte van de hond zegt niet altijd wat; Scuba heeft meer beweging nodig dan Paddy. Wij gaan twee maal per dag 45 minuten lopen met daarnaast nog wat korte plasrondjes. Hierbij kunnen de honden los rennen, zwemmen en spelen met andere honden. In het weekend kiezen wij ervoor om een maal lang te lopen (ongeveer 75 minuten), bij voorkeur in de ochtend, en erna korte wandelingetjes, of we zijn er heel de dag op uit met de honden. De honden zijn bij ons in huis erg rustig. 

 

Kunnen ze samen met andere huisdieren?

Dit is afhankelijk van de hond. Ze zijn erg slim en veel is ze dus aan te leren. Anderzijds blijven het wel jachthonden, dus sommige kunnen dit instinct hebben. Heeft u een huisdier anders dan een hond, vermeld dit dan in uw contactformulier. Dan kan ik al vroeg beginnen met de socialisatie met de desbetreffende diersoort.

 

Verkopen jullie pups aan mensen uit Belgie?

Vanwege de Europese wet- en regelgeving mogen pups pas met 15 weken leeftijd de grens over. Gaan zij eerder de grens over, kunnen zij in beslag worden genomen en in quarantaine geplaatst voor meerdere weken. Dit risico willen wij absoluut niet lopen dus wij verkopen helaas geen pups over de grens. Langer bij ons houden tot de leeftijd van 15 weken doen wij niet, omdat zij dan de meest belangrijke socialisatieperiode niet bij hun nieuwe baasje doorbrengen. Dat vinden wij niet wenselijk.

 

Hoe lang is jullie wachtlijst?

Omdat wij kleinschalig en hobbymatig fokken, gaat onze wachtlijst pas open wanneer wij besloten hebben weer een nestje te fokken. Wij willen voorkomen dat wij een lange wachtlijst hebben, omdat wij dan zelf de druk voelen om nestjes te fokken terwijl we dit juist als hobby willen houden. Wanneer de wachtlijst open gaat en u wordt geselecteerd voor een pup, is de wachttijd daarom kort. Er kan echter een lange tijd overheen gaan voor wij weer de wachtlijst openen. Dit kunt u het beste volgen via onze Facebook en Instagram pagina. Momenteel is onze wachtlijst geopend voor herfst/winter '23.

 

Hoe kan ik mij aanmelden voor een pup?

Wanneer de wachtlijst geopend is, vermelden wij dit op onze Nestplanning, Facebookpagina en Instagrampagina. Welke stappen u vervolgens moet ondernemen, kunt u vinden op de pagina 'Pupinfo - Aanmeldingsprocedure'.

Tot die tijd is aanmelden niet mogelijk! 

 

Hoeveel kost een Australian Labradoodle?

De prijs loopt per fokker uiteen, maar ligt tussen de 2750 en 3500 euro. In het buitenland zie je nog dat pups voor verschillende prijzen worden verkocht, afhankelijk van geslacht/grootte/kleur, maar dit is in Nederland niet gebruikelijk.